Kenohistoria

Keno kommer inte från Gotland, vad du än tror. Spelet är ett gammalt anrikt spel ända från Kina. Idag är det Kinas största export inom spelvärlden och extremt populärt över hela världen.

Historien om Keno förtäljer oss att det var en man som hette Cheung Leung som uppfann spelet under den så kallade Han-dynastin och detta var så långt bak i tiden som 200 år f.Kr. Staden som han bodde i befann sig under belägring, han behövde snabbt komma på ett sätt att tjäna pengar för att inte svälta. Så då kom han på idén om att uppfinna ett spel med några enkla egenskaper: det skulle vara svårt att kamma hem vinsten, om man gjorde det skulle vinsten vara riktigt stor.

Första versionen av Keno

I den allra första versionen av spelet Keno så använde man 120 kinesiska symboler, dessa märktes upp på ett bord som till viss del kan liknas vid dagens Kenokupong. För att märka ut sina satsningar fick dem som spelade markera med en fjäderpenna. När belägringen av staden var över så började spelet sprida sig ut över Kina. Enligt legenden så använde man vita brevduvor för att skicka runt resultaten av dragningarna mellan byar. Denna legend har även gett spelet smeknamnet ”Det vita duvspelet”. Något som är ganska roligt att veta är att de inkomster som Keno inbringade bidrog till att bygga den kinesiska muren.

Modernt Keno

Spelet Keno kom till USA under 1800-talet, det var immigranter från Kina som tog med sig spelet. För att anpassa det till landet man kom till så bytte man ut de kinesiska tecknen i spelet till siffror och drog ner antalet till 80. I USA lärde man känna spelet Keno som ”Det kinesiska lotteriet” i början.

Här hemma i Sverige är det Svenska spel som håller i det officiella Keno-spelet med 70 möjliga nummer. Men det går att spela Keno på nästan alla onlinecasinon och på en del Bingosajter.